Έρευνες για την προπόνηση δόνησης (Vibration Training) ξεκίνησαν την δεκαετία του ’60 στην πρώην ΕΣΣΔ από τον Nazarov. Τη βασική αρχή της εκπαίδευσης με τη χρήση δονήσεων-κραδασμών οφείλεται στην ρωσική αστροναυτική. Εφαρμόστηκε για την συντήρηση των μυών των κοσμοναυτών. Και μάλιστα με επιτυχία! Διότι οι Ρώσοι κατόρθωσαν με αυτό τον τρόπο να κάνουν το ρεκόρ των 420 ημερών παραμονής στο διάστημα. Οι Αμερικανοί κοσμοναύτες που εκπαιδεύονταν με σύγχρονα μηχανήματα γυμναστικής, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά από 120 μέρες εξαιτίας μυϊκής ατροφίας. Σαν εναλλακτική λύση στην έλλειψη βαρύτητας οι Ρώσοι επιστήμονες παρουσίασαν την εκπαίδευση με χρήση δονήσεων-κραδασμών


“Πως λειτουργεί ως μηχανισμός;”

Maxu2

Το αποτέλεσμα είναι η βέλτιστη δυνατή αιμάτωση. Οι τένοντες διαστέλλονται και ακόμη και οι μύες που βρίσκονται βαθύτερα όπως το μυϊκό σύστημα του εδάφους της πυέλου, της σπονδυλικής στήλης καθώς και αυτό του προσώπου δυναμώνουν μέσω της αντανακλαστικής ενεργοποίησης.O χρήστης το μόνο που έχει να κάνει, είναι να προσπαθήσει να ισορροπήσει πάνω στην πλατφόρμα που προκαλεί τους κραδασμούς.Με το μηχάνημα-πλατφόρμα δόνησης, οι μύες ενεργοποιούνται σε ποσοστό από 200% έως 300% σε σχέση με την μέγιστη προσπάθεια. Αυτό έχει άμεσα αποτελέσματα βελτιώνοντας δραματικά την μυϊκή απόδοση. Εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρούνται και σε ασθενείς των οποίων οι μύες δεν λειτουργούν ομαλά (μυοπάθειες ή μυϊκοί τραυματισμοί), ή σε άτομα της τρίτης ηλικίας.Ιδανικό για τους αθλητές υψηλού επιπέδου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του παραδοσιακού τρόπου προθέρμανσης.

Οστικές βλάβες, όπως η οστεοπόρωση, είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα υγείας ειδικά σε πληθυσμούς τρίτης ηλικίας και σε γυναίκες. Κατάγματα οστών, ειδικά της λεκάνης και των ισχίων, παρατηρούνται συχνά.

Γιατι να το επιλέξετε:

Η συμβουλή που δίνεται συνήθως σε ασθενείς με οστεοπόρωση είναι να γυμνάζονται περισσότερο, το οποίο όμως είναι δύσκολο έχοντας αδύναμο μυϊκό σύστημα, ειδικά στα πόδια. Με την δόνηση οι μύες δυναμώνουν γρήγορα, ενώ βελτιώνεται ραγδαία η κυκλοφορία του αίματος.Συγχρόνως, οι δονήσεις προκαλούν άμεση διέγερση σε ορισμένα από τα οστικά κύτταρα γνωστά ως οστεοβλάστες, υπεύθυνα για την παραγωγή και σύνθεση των οστών. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση δόνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην οστεοπόρωση.

Στην αμφίπλευρη δόνηση:

Δεν έχουμε συμπίεση μεσοσπονδύλιων δίσκων λόγω του ότι η σπονδυλική στήλη του ασκούμενου  βρίσκεται πάνω από το κέντρο της πλάκας όπου το εύρος ταλάντωσης είναι μηδενικό, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες δόνησης με κατακόρυφη κίνηση,έχουμε κυκλική κίνηση της λεκάνης, όπως συμβαίνει και στο βάδισμα και έτσι η επίδραση της πλατφόρμας στο σώμα γίνεται με απόλυτα φυσικό και οικείο για αυτό, τρόπο.